dimecres, 11 de juny del 2014

I PREMI LITERARI DE POESIA VICENT WENCESLAU QUEROL DE CAMP DE TÚRIA 2014

LletrAEdeta, el Col·lectiu d’Escriptors de Camp de Túria, dóna notícia de la imminent arribada del "I PREMI LITERARI DE POESIA VICENT WENCESLAU QUEROL DE CAMP DE TÚRIA 2014". Pròximament anunciarem les bases, la data de lliurament de les obres i el premi.
En primer lloc considerem que s'ha de posar la comarca en el lloc literari que li correspon. A més, estimem oportú retre-li homenatge al poeta Vicent W. Querol. Així, el Premi Literari de Camp de Túria organitzat per LletrAEdeta té com a objectiu principal potenciar i estimular l’expressió i la producció escrita dels ciutadans de nostra llengua en la comarca i difondre una tradició cultural pròpia i arrelada al País Valencià des dels nostres orígens fins avui en dia com ho és la poesia. La convocatòria, doncs, està oberta per a tots aquells escriptors de qualsevol indret del territori lingüístic que vulguen presentar les seues obres poètiques en llengua catalana.

Vicent Wenceslau Querol va ser un poeta valencià del segle XIX. Nascut a València l’any 1837 i mort a Bétera el 1889. Dins la Renaixença, Querol fou l’únic escriptor del moment que no dubtà a deixar ben clar al títol mateix del recull Rimes catalanes que els seus poemes estaven escrits en català. Per això creiem important que aquesta figura nostra no caiga en l'oblit col·lectiu irreversible.
"En la Caseta Blanca de Bétera passaven els finals de setmana els poetes i els erudits de la Renaixença valenciana del segle passat, i ací va morir Vicent Wenceslau Querol, un funcionari de ferrocarrils que feia versos encantadors."
JOAN FUSTER
"Perquè en la Caseta Blanca de Bètera hi anaven de comboi, de paella, i de tertúlia amical, els més acreditats d'aquells homes de lletres, tots ells amants de la poesia. Em referesc a Teodor Llorente, a Vicent W. Querol, a Josep Aguirre, i algun que altre més. ¿Qui recorda aquests personatges actualment?"
JOSEP PIERA
"Volava el pla d'andanes i raïms.
Volava el jorn del campanar solemne.
Volava el camp de perduts horitzons.
Amor, vindre amb el pit tatuat.
Oh les parets de la Caseta Blanca.
Dominical una pols suavíssima.
Solt pel secà bramava el sol, cridava.
Canta el canyís una collita encesa."
VICENT ANDRÉS ESTELLÉS
(Imatges: VICENT WENCESLAU QUEROL i la CASETA BLANCA. Del text:Enric Sanç. Fonts: saforissims.org, jcomentari.blogspot.com i la viquipèdia)



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada